12 načina da odstranite šećer iz vaše ishrane

Nije iznenađujuće da neki šećeri nisu dobri po organizam čoveka. Šećer nam je dostupan u mnogo formi i skoro je nemoguće izbeći ga ukoliko jedemo obrađenu ili unapred spremljenu kupovnu hranu. Zašto treba da izbegavate šećer? Postoji mnogo razloga zbog kojih bi ga trebalo izbegavati: pospešuje rast ćelija raka, usporava funkcije belih krvnih zrnaca, podstiče gojaznost, uzrokuje manjak leptina, uništava funkciju delovanja aminokiselina na mišiće, povećava nivo insulina u krvi i dovodi do dijabetesa. Mada nisu svi šećeri loši. Prirodni izvori kao što su voće, med i javorov sirup nisu toliko štetni kao prerađeni šećeri. Ne postoji razlog da se ove namirnice potpuno izbace iz ishrane, jer tako ostajemo  bez antioksidanata, vlakana, minerala i vitamina. Jasno je da šećer nije nezdrav koliko se čini, ali sve što se prekomerno koristi nanosi štetu organizmu. Zato je najvažnija umerenost i  izbalansiran režim ishrane.

Sada znate koje tipove šećera treba da izbegavate, a u nastavku pročitajte i nekoliko saveta…


Pred vama je nekoliko saveta kako da odstranite šećer iz ishrane:

 

 1. Prestanite da kupujete prerađenu hranu. Ovo je verovatno najveća promena u vašoj dijeti koji možete da napravite da biste izbegli šećer. Praktično, sve što kupujemo u kutijama, konzervama ili kesama sadrži šećer. Dešava se da jedna vrsta hrane sadrži i do 4-5 tipova šećera.
 1. Napravite svoj sos za špagete. Ukoliko ne možete da izbacite svu prerađenu ili gotovu hranu, makar se potrudite da to bude domaći sos za špagete od paradajza. Kupovni sosovi obično imaju visok procenat šećera i nisu vam potrebni. Zaista je lako da ga napravite kod kuće: prokuvajte svež paradajz sa svežim začinima. Čak i ako dodate malo meda, kao prirodnog zaslađivača, to će biti mnogo zdravije od onih kupovnih.
 1. Birajte sveže voće i proizvode napravljene od istog. Sokovi i kandirano voće su odličnog ukusa ali to su predstavnici skoro čistog šećera! Pružite svom telu prirodne blagodeti voća i jedite ga sveže. Izaberite bobičasto voće, višnje, grejpfrut, limun, limetu, jabuke, banane i bilo koje drugo voće puno prirodne fruktoze.
 1. Izbegavajte jogurte sa ukusima. Svi ovi jogurti sadrže jednaku količinu šećera kao i čokoladice. Umesto da jedete industrijske, kupite običan jogurt, dodajte mu voće, i ukoliko vam još uvek fali slatkoća, dodajte i med.
 1. Sami pravite prelive za salate. Jedno od najčešćih mesta gde se sakrivaju šećeri su kupovni prelivi za salate. Umesto toga, napravite ih sami i na taj način možete izbeći nepotreban unos šećera. Zapamtite, razmera za preliv je sledeća: 3 mere ulja i jedna mera sirćeta. Najbolje bi bilo da koristite maslinovo ulje, orahovo ulje ili ulje avokada. Možete korisiti i balzamiko sirće. Takođe možete dodati i malo limunovog soka, prstohvat soli i bibera i suve začine, kao i med za dodatnu slatkoću. Neka svi sastojci budu sobne temperature kako bi se najlakše sjedinili.
 1. Postavite sebi ograničenja. Ukoliko ne možete odmah da prestanete sa unosom šećera, najlakši način za to je da postavite sebi ciljeve i ograničenja. Ukoliko svakoga dana jedete deserte, potrudite se da izbacite sve ostale slatkiše. Sledećih nekoliko nedelja smanjujte količinu unosa deserta. Drugi način je da polovinu svojih deserta zamenite svežim voćem.
 1. Postavite sebi pravila u vezi sa desertima. Prateći uputstva prethodnog saveta, trebalo bi da postepeno smanjujete konzumaciju deserta. Odredite sebi dane u nedelji kada ćete jesti deserte ili neka to bude samo vikendom ili samo na proslavama.
 1. Nemojte držati poslastice u kući. Ukoliko u svom zamrzivaču imate kutiju sladoleda, u nekom trenutku ćete sigurno posegnuti za istom. Jednostavno nemojte kupovati slatkiše. Ukoliko poželite, moraćete da odete po njih i velike su šanse da ćete na kraju i odustati.
 1. Probajte agave ili javorov sirup. Ukoliko spadate u grupu koja voli jednu od ove dve vrste prirodnih zaslađivača, trebalo bi da šećer u potpunosti zamenite njima. Naravno, morate paziti da ne preterate.
 1. Probajte crnu čokoladu. Ukoliko se vaša zavisnost slatkim najviše ogleda u jedenju čokolade, mlečnu čokoladu zamenite crnom. Ona u sebi sadrži razne supstance koje će povoljno uticati na vaše zdravlje i verovatno nećete moći da pojedete celu tablu čokolade, kao sto je to ranije bio slucaj sa mlečnom.
 1. Izbegavajte mešana alkoholna pića. Da li znate koliko šećera ona sadrže? Ukoliko se nađete u prilici da pijete alkohol, uvek birajte vino.
 1. Izbacite gazirane sokove. Izbegavajte ova pića i u velikoj meri ćete smanjiti unos šećera u organizam. Ukoliko ipak poželite nešto gazirano, opredelite se za mineralnu vodu sa limunom ili limetom.

Blog vam je pripremila Tatjana Popović Marić – prvi sertifikovani Health Coach u Srbiji, autor elektronske knjige ,,5 DANA DETOKS PROGRAM” i makrobiotički edukator.

Više informacija o Tatjaninim Health Coaching programima koji su vam dostupni u Galleria Wellness centru pročitajte na: www.totallywellness.rs/ ili kontaktirajte Tatjanu za dodatne informacije: +381 63 8920 894; tatjana@totallywellness.com