Eterična ulja za ublažavanje anksioznosti i depresije

Saznajte kako da upotrebljavate eterična ulja za smanjenje stresa i depresije. Možda zvuči kao pomodarstvo, ali zapravo ona su se još od davnina koristila (pre više od 6.000 godina u Egiptu, Grčkoj, Kini, Indiji i Rimskom carstvu, a često se spominju i u Bibliji). Ako ste u potrazi za prirodnim načinom rešavanja stresa i depresije a da ne rizikujete da ćete imati nuspojave, eterična ulja su definitivno vredna razmatranja.

Kako eterična ulja utiču na mozak?

Aromaterapija je rana tehnika koja koristi eterična ulja – koncentrovani mirisi uzeti iz korenja, lišća, semenki, ili cveća lekovitog bilja. Eterična ulja su vrlo koncentrovana. Potrebno je oko 100kg cveta lavande da bi se napravilo oko pola kilograma esencijalnog ulja. Nije u potpunosti shvaćen mehanizam dejstva eteričnih ulja, ali predpostavka je da postoji snažan odnos između mirisa i mozga. Mirisni receptori u nosu šalju posebne hemijske poruke mozgu i to onom delu koji je odgovoran za emocije (poput ljutnje i straha) i sećanje. Mirisni signali iz eteričnih ulja pozitivno stimulišu nosne receptore, te tako utiču na mentalno i fizičko zdravlje.

Veza između mozga i čula mirisa.

Evo jednog primera kako su mirisi usko povezani sa emocijama i sećanjem. Verovatno ste doživeli ”mirisni deja vu”, gde miris izaziva snažno sećanje propraćeno emocijama. Okidač može biti bilo koji miris koji je povezan sa sećanjem i emocijama – vaš otac je koristio određen losion posle brijanja, mamini kolači. Na trenutak se vratite u prošlost. Možda ćete biti iznenađeni jasnoćom vašeg sećanja. Možete doživeti potpuno iste emocije koje ste tada osećali. Ova vrsta ”deja vu” je veoma snažno povezana sa čulom mirisa nego sa bilo kojim drugim čulima. I ta čvrsta veza između mirisa i mozga je upravo osnovni razlog zašto aromaterapija veoma pozitivno deluje na duh i telo.

Najbolja eterična ulja protiv anksioznosti

Postoje desetine eteričnih ulja koja se koriste za uklanjanje stresa i depresije. Ovde su samo neka od postojećih.

Lavanda – Najpopularnije eterično ulje. Lavanda je najviše proučavana i najkorištenije eterično ulje. Široko cenjena po svojoj sposobnosti  opuštanja, a često je sastojak kozmetike kao što  je  sapun, losioni, šamponi i ulja za masažu. Nekoliko kapi eteričnog ulja na vašem ručnom zglobu ili pamučnoj loptici stavljenoj u jastuk može vam pomoći da spavate. Lavanda pored kupke i masaže služi i u otklanjanju anksioznosti. Istraživanja su pokazala da lavanda ima antianksiozno i antidepresivno dejstvo, stabilizuje raspoloženje i sedativno i neuroprotektivno svojstvo. Za razliku od većine eteričnih ulja, lavanda se može uzeti i peroralno. Jedno istraživanje pokazalo je da peroralno uzimanje ulja lavande u vidu kapsula dovodi do ublažavanja anksioznog poremećaja, bez bojazni od moguće zavisnosti i nuspojava. Ako želite da probate samo jedno eterično ulje, probajte lavandino.

”Uplifting bergamot” –  Protiv anksioznosti i depresije. Bergamot je vrsta narandže i uzgaja se uglavnom u Italiji. Plod nije jestiv, ali eterično ulje se dobija iz kore. Možda vam je poznato da je bergamot sastojak Earl Grey čaja. Većina citrusnih eteričnih ulja su dobra za poboljšanje raspoloženja, ali bergamot prednjači u rešavanju depresije. Sva citrusna eterična ulja, uključujući bergamot mogu uzrokovati fotosenzitivnost. Za razliku od lavande, bergamot ne treba nanositi na kožu u nerazređenom obliku. Ako imate osetljivu kožu, ne preporučuje se da nanosite ovo eterično ulje pre izlaganja sunčevom zračenju.

Kamilica – Verovatno ste upoznati sa kamilicom kao opuštajući biljni čaj protiv nesanice i stresa. Ali možda niste znali da se njeno eterično ulje koristi za opuštanje. Postoje mnoge vrste kamilice. Dve najpopularnije koje se koriste za dobijanje eteričnih ulja su:
Nemačka ili divlja kamilica (Matricaria recutita)
Engleska kamilica (Chamaemelum Nobile)
Eterično ulje kamilice je tako nežno da je čak i sigurano za korišćenje na bebama (u vrlo razrijeđenim koncentracijama). Osim lečenja anksioznosti i nesanice, obično se koristi protiv stresom prouzrokovanih bolesti, kao što je ekcem.

Ostala eterična ulja protiv anksioznosti, stresa i depresije

Lavanda, bergamot i kamilica nisu jedina eterična ulja koja se koriste u terapiji protiv stresa, anksioznosti ili depresije. Postoji još puno drugih eteričnih ulja, te možete proširiti vaš izbor. Imajte na umu da neka od eteričnih ulja imaju dvostruko dejstvo, pa tako deluju i protiv depresije i protiv anksioznosti.

Eterična ulja za otklanjanje stresa i anksioznosti:

Bosiljak, kedrovina, žalfija, geranium, tamjan, origano, mandarina, neroli, sandalovo drvo.

Eterična ulja za ublažavanje depresije:

Bosiljak, žalfija, geranium, grejpfrut, jasmin, limun, mandarina, pomorandža, neroli, pačuli, nana, ruzmarin, ruža, palisandrovo drvo, sandalovo drvo, majčina dušica.

Kako koristiti eterična ulja?

Eterična ulja se obično prodaju u staklenim bočicama od oko 10 ml. Za razliku od biljnih lekova protiv anksioznosti, eterična ulja se ne uzimaju peroralno, već se udišu ili nanose na kožu. Budući da su eterična ulja vrlo koncentrovana, obično se ne nanose kao takva direktno na kožu. Ono se razredi u nekom od ostalih ulja poput bademovog ulja ili ulja jojobe. Takođe ga možete dodati u neki od vaših losiona za telo ili pak nekoliko kapi dodati u kupku.

Kako se inhalirati sa eteričnim uljima? Možete dodati 1-2 kapi u posudu vruće vode i udisati. Možete staviti nekoliko kapi u sprej bocu sa vodom i prskati u vazduh. Takođe možete nabaviti aparat za raspršivanje eteričnih ulja.

Kako kuvati sa eteričnim uljima? Naravno da ne smete da konzumirate koncentrovana eterična ulja, ali  možete da koristite jestiva eterična ulja. Potražite odlične recepte za kuvanje sa eteričnim uljima.

Isto tako možete da pravite razne mešavine eteričnih ulja. Kod mešanja eteričnih ulja teško da možete pogrešiti. Zapravo mešanje eteričnih ulja često povećava njihovo dejstvo.


Blog vam je pripremila Tatjana Popović Marić – prvi sertifikovani Health Coach u Srbiji, autor elektronske knjige ,,5 DANA DETOKS PROGRAM” i makrobiotički edukator.

Više informacija o Tatjaninim Health Coaching programima koji su vam dostupni u Galleria Wellness centru pročitajte na: www.totallywellness.rs ili kontaktirajte Tatjanu za dodatne informacije: +381 63 8920 894; tatjana@totallywellness.com