Intolerancija na gluten

10 znakova koje ne treba da ignorišete!

Više od 55 bolesti su povezane sa glutenom, proteinom prisutnim u pšenici, raži i ječmu. Procenjuje se da 99% ljudi koji imaju intoleranciju na gluten ili celijakiju, nikada ne dijagnostikuju ovaj problem. Takođe se procenjuje da je čak 15% populacije SAD intolerantno na gluten. I vi možete biti jedan od njih. Ako imate neki od sledećih simptoma, postoji mogućnost intolerancije na ovaj protein.

  1. Digestivni problemi kao što su gasovi, nadutost, proliv, pa čak i zatvor. Zatvor je naročito zastupljen kod dece posle jela sa glutenom.
  2. Keratosis Pilaris (ili termin odomaćen u našem jeziku kao guščija koža) vrlo se često sreće, a karakteriše ga pojava orožalih čepova na koži, najčešće na spoljašnjoj i zadnjoj strani nadlaktica. Ovo može da bude rezultat loše apsorpcije masnih kiselina i vitamina A prouzrokovanih oštećenjem creva koje izaziva gluten.
  3. Zamor, magla pred očima ili osećaj umora posle obroka koji sadrži gluten.
  4. Dijagnoza autoimunih bolesti kao što su: Hashimoto thyroiditis, reumatoidni artritis, ulcerozni kolitis, lupus, psorijaza, skleroderma ili multiple skleroza.
  5. Neurološki simptomi kao što su vrtoglavica ili osećaj da gubite ravnotežu.
  6. Hormonalna neravnoteža, kao što su PMS (predmenstrualni sindrom), PCOS (sindrom policističnih jajnika) ili neobjašnjiva neplodnost.
  7. Migrene.
  8. Dijagnoza hroničnog umora i fibromijalgija.
  9. Upala, otok ili bol u zglobovima, kao što su prsti, kolena ili kukovi.
  10. Anksioznost, depresija, promene raspoloženja i ADD (poremećaj deficita pažnje).

Kako se proverava intolerancija na gluten?

Jedan od načina da se utvrdi da li imate problem sa glutenom je da ga 100% eliminišete iz ishrane na najmanje 2 do 3 nedelje, a zatim ga ponovo uvedete. Imajte na umu da je gluten veoma široko rasprostranjen protein i biće vam potrebno nekoliko meseci, pa čak i nekoliko godina dok ga potpuno ne izbacite iz vašeg tela. Ukoliko se znatno bolje osećate bez njega ili još gore kada ga ponovo uvedete u ishranu, gluten je definitivno vaš problem. Sumnju na celijakiju u 80% tačnosti možete otklonite putem testa krvi na prisustvo antitela na gluten.

Za tačnu dijagnozu, nužna je biopsija sluznice tankog creva.

Kako se leči?

Eliminacijom glutena 100% iz vaše ishrane, znači 100%. Čak i trag količine glutena iz unakrsne kontaminacije, ili lekova ili suplemenata, može biti dovoljno da izazove reakciju imunog sistema. Stručnjaci navode da oni koji imaju celijakiju, a u ishranu ubace gluten samo jednom mesečno, povećavaju rizik od smrti za 600%.


Blog vam je pripremila Tatjana Popović Marić – prvi sertifikovani Health Coach u Srbiji, autor elektronske knjige ,,5 DANA DETOKS PROGRAM” i makrobiotički edukator.

Više informacija o Tatjaninim Health Coaching programima koji su vam dostupni u Galleria Wellness centru pročitajte na: www.totallywellness.rs ili kontaktirajte Tatjanu za dodatne informacije: +381 63 8920 894; tatjana@totallywellness.com