Majčina dušica

Majčina dušica je jedna od najčešće korišćenih lekovitih biljaka.

Nema nijedan štetan, toksičan sastojak, pa može da se pije bez vremenskog ograničenja, i u neograničenim količinama. Bogata je gvožđem, a odličan je izvor i mangana – minerala koji poboljšava funkcionisanje mozga, održava zdravlje kostiju i kože, i potpomaže formiranje hrskavice.

Čaj od majčine dušice ima antiseptično dejstvo, i sa uspehom se primenjuje protiv kašlja. Osim toga, deluje i protiv crevnih parazita. Majčina dušica sadrži lekovite sastojke koji lako isparavaju. Pripremom u otvorenom sudu – oni ispare, pa takav čaj nema lekovita svojstva. Takođe ih nema ni ako je količina biljke nedovoljna. Da biste skuvali dobar čaj, kašičicu majčine dušice prelijte sa dva decilitra kipuće vode, poklopite, i nakon pola sata procedite.

Rastvor od majčine dušice je dobar za dezinfekciju usne duplje, osvežava dah, jača desni i ublažava upalu grla.
Kao čajna mešavina, zajedno sa kamilicom i hajdučkom travom, koristi se kao obloga kod različitih bolova. Priprema rastvora: pet grama majčine dušice preliti decilitrom mlake vode i ostaviti da odstoji tokom noći. Ujutru procediti i grgoljati, ili ispirati bolna mesta u toku dana.
Takođe možete napraviti kupku za dobar san, tako što ćete u kadu sa toplom vodom sipati oko 100g majčine dušice.


Blog vam je pripremila Tatjana Popović Marić – prvi sertifikovani Health Coach u Srbiji, autor elektronske knjige ,,5 DANA DETOKS PROGRAM” i makrobiotički edukator.

Više informacija o Tatjaninim Health Coaching programima koji su vam dostupni u Galleria Wellness centru pročitajte na: www.totallywellness.rs ili kontaktirajte Tatjanu za dodatne informacije: +381 63 8920 894; tatjana@totallywellness.com