Pilates vežbe

Da li znate ko je izmislio pilates vežbe? Njegovo ime je Joseph Pilates koji je rođen 1883. godine u nemačkom gradu Mönchengladbachu. On je zbog bolesti u detinjstvu odlučio posvetiti svoju pažnju jačanju tela i imuniteta. Kao rezultat svoje posvećenosti, svetu je u nasleđe ostavio pilates vežbe.

Pilates vežbe danas koriste gotovo svi kojima je stalo do svog fizičkog stanja. Pilatesove metode su u svojim zvanjima primjenjivali vojnici, balerine, cirkuski plesači i mnogi drugi. Netačno je mišljenje da je pilates namijenjen isključivo ženama. Njime se mogu baviti i muškarci i žene u svim dobima života.

Čemu služe pilates vežbe, a čemu ne?

Pilates vežbe ne služe povećanju obima mišića u telu niti povećanju broja otkucaja srca i slično. Svrha pilatesa jesu kvalitetna kontrola pokreta svakog dela tela, ravnoteža, koordiniranost većeg broja pokreta i gipkost. Temelj pilatesa je istezanje i razgibavanje tela kako bi dosegnuli određeni nivo elastičnosti. Za razliku od ostalih vrsta vežbanja koje najčešće zahvataju samo jednu skupinu mišića, pilates vežbe zahtevaju aktivnost celoga tela tokom vežbanja. Zato telo postaje zdravije, jače i lepo oblikovano. Osim toga, što je možda i najvažnije, pilates vežbe stvaraju snažno “jezgro” koje se sastoji od dubljih stomačnih mišića i mišića duž kičmenog stuba od kojih najviše zavisi stanje Vašeg tela.

pilates-vezbe-blog

Pilates lopta

Prva asocijacija na pilates vežbe mnogima je upravo pilates lopta. Istina je da su u pilatesu zahvaljujući pilates lopti mnoge vežbe unapređene. Loptu možete koristiti i kod kuće, ali je preporučljivo u početku vežbati pod budnim okom nekog od stručnjaka. Vežbe na lopti zahtevaju angažovanost raznih grupa mišića, pogotovo posturalnih. Zbog toga pilates lopta pomaže pri poboljšanju držanja tela, smanjenju bolova u leđima, poboljšanju stabilizacije, popravljanju disanja i slično.

Pilates vežbe

Pilates program sadrži više od pet stotina vežbi! One su podeljene u osam podvrsta: vežbe zagrevanja, vežbe istezanja, klasične vežbe, vežbe na strunjači, vežbe sa elastičnom trakom, vežbe sa hulahopom, vežbe sa loptom i zahtevnije vežbe sa dodatnim pomagalima.

Primer

Za kraj predstavljamo primer pilates vežbe na lopti. Sedite na loptu i za početak polako i naizmenično podižite noge savijene u kolenima. Zatim noge ispružite u kolenima i takođe ih naizmenično podižite dok sedite na lopti. Zatim loptu možete uzeti u ruke i raditi klasične čučnjeve dok ju držite. Nakon toga možete leći na pod na leđa i ispod nogu, tačnije, peta staviti loptu. Polako je približavajte i udaljavajte petama od tela tako da podižete i spuštate područje oko kukova. Na lopti možete raditi razne vrste trbušnih vežbi, a vremenom možete i sami dolaziti do novih ideja za vežbanje.