Slana soba

Kako Vam može pomoći slana soba?

Još u antičkoj Grčkoj je primećeno da rudari u rudnicima soli ne obolevaju od plućnih bolesti. Vremenom su lekari proučavali uticaj soli na ljudski organizam, pa je zato danas sistem lečenja raznih bolesti doveden do savršenstva. Terapija solju se naziva još i haloterapija prema starogrčkoj reči halo koja označava so. Mada je danas ta terapija poznata u celom svetu, slana soba je karakteristična pre svega za teritoriju Evrope, posebno za istočni deo.

blog_12_wellness
Prema nekim istorijskim izvorima počeci moderne haloterapije povezani su sa devetnaestim vekom. Dr.Feliks Boezkovski je slično kao i stari Grci pratio zdravstvena stanja rudara u Vielički i, shvativši da so doprinosi zaštiti i izlečenju bolesti disajnih puteva, otvorio je kliniku 1839. godine za lečenje takvih bolesti. Dvadesetak godina kasnije, profesor Skulimovski je došao na ideju da se izgradi podzemni sanatorijum u napuštenim rudnicima soli. Tretmani su sprovođeni u prirodnim pećinama u kojima je vazduh bio zasićen česticama soli, pa se ta metoda nazivala speleoterapijom. U XX i XXI veku naučnici i dalje proučavaju uticaj slanih soba, haloterapije i sve što se može povezati sa takvim načinom lečenja.

Uslovi koji vladaju u prirodnim rudnicima, a pomažu bolesnicima koji imaju problema sa disajnim putevima su: stabilna temperatura vazduha, vlažnost i odsustvo zagađivača vazduha poput polena. Veoma je bitno to da je pritisak vazduha na dubinama veći nego iznad zemlje što takođe pogoduje bolesnicima koji pate od bolesti disajnih puteva. Doktori i naučnici su uspeli da prenesu sve te uslove iznad zemlje i sve to sadrži upravo slana soba. Takozvani halogeneratori su automati koji razbijeno slano kamenje u veoma sitnim komadićima raspršuju u slanim sobama. Podovi i zidovi se oblože tim malim komadićima soli koja je nastala razbijanjem kamenja i tada je zadovoljen prvi uslov za sprovođenje terapije. Osim toga, korisne su i solne svetiljke koje zagrevaju so, što pospešuje dejstvo kristala soli. Vrlo je korisno iudisanje slanih voda – aerosoli koje razgrađjuju nagomilanu sluz, čime, na primer, može da se ubrza lečenje bronhitisa.
Slana soba je mikroklimatska imitacija prirodnih staništa poput slanih pećina, rudnika soli ili morskih plaža. Udisanje hiperslane aerosoli koja sadži između 3 i 5 procenata natrijum hlorida, veoma može pomoći Vašim disajnim putevima. Zašto baš so i slana soba to omogućava? Zato što so, između ostalog, sadrži elemente gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, bakra, mangana, cinka, selena, litijuma i joda. Svaki od tih elemenata sa sobom nosi niz pozitivnih uticaja na zaštitu i lečenje organizma. Svi ti elementi u kombinaciji blagotvorno deluju na rad štitne žlezde, jačanje kostiju, stvaranje belančevina, otpornost organizma, smanjenje stresa i slično. Dok gvožđe u hemoglobinu prenosi kiseonik po organizmu, kalcijum i cink su poznati po učešću u jačanju kostiju. Magnezijum će doprineti smanjenju stresa, a bakar odlično kontroliše vaš metabolizam. Mangan i selen imaju antioksidacioni uticaj i pročišćavaju organizam. Litijum i jod su veoma korisni za bolji rad srca i štitne žlezde. Slana soba zbog svih ovih elemenata ima i antibakterijsko i antiupalno dejstvo. Prvenstveno će vam aeroso biti saveznik u borbi protiv astme, bronhitisa, hroničnih upala grla, sinusitisa i ostalih upala gornjihdisajnih puteva. Naravno da su neki lekari, pogotovo sa zapada, bili skeptični prema ovoj vrsti lečenja, ali su vremenompred evidentnim dokazima smanjili kritike i shvatili kako terapija solju ne može imati negativan učinak. Jedno istraživanjeje čak iznelo podatak da Englezi godišnje troše 889 miliona funti na lečenje astme od koje boluje preko pet milionapacijenata. U zapadnoj Evropi je očigledan rast oboljenja od astme zbog zagađenosti vazduha i nezdrave ishrane,pa se oboleli sve češće odlučuju na terapiju solju u istočnoj Evropi. Smatra se da je pozitivan uticaj haloterapije izražen u procentima čak 90 odsto. Izjave pacijenata i njihova mišljenja idu u prilog svemu što jerečeno u korst haloterapije. Jedni tvrde da zbog problema sa disajnim putevima nikako nisu mogli da se bave sportom, alida ih je ovaj način lečenja preporodio i danas mogu da trče bez ikakvih problema. Neki čak slane sobe nazivaju rajem na Zemlji i Božjim darom.

blog_13_wellness

Slana soba, osim što očigledno može da bude Vaš prijatelj u borbi protiv bolesti disajnih puteva, primamljiva je i sa strane turističkog gledišta. Mnogi turisti, uglavnom sa zapada, odlučuju se na tretmane jer na odmoru za njih imaju vremena. Moderni, kvalitetni i vrhunski ugostiteljski objekti su danas nezamislivi bez slanih soba. Možete ih naći u wellness centrima, zdravstvenim klinikama i hotelima. Kako bi svojim gostima ponudili vrhunske usluge i besprekoran smeštaj, Galleria Wellness omogućuje i boravak u slanoj sobi koja sa sobom donosi i sve blagodati navedene u tekstu.

Neka Vam boravak u hotelu Gallerija, slana soba učini još ugodnijim. Posetite našu slanu sobu i garantujemo Vam da ćete biti zadovoljni uslugom i da ćete se vratiti kući sa umanjenim ili potpuno izlečenim bolestima disajnih puteva.